torek, 16. oktober 2007

HDR na 1,2,3

HDR (High Dinamic range) slike so taksne, ki imajo zelo velik dinamicni razpon, to pomeni da imajo zelo malo preosvetljenih oz podosvetljenih delov.

HDR sliko naredimo tako, da posnamemo tri slike, eno preosvetljeno, eno normalno osvetljeno in eno podosvetljeno, slike moramo narediti s fotoaparatom na stojalu, ker mora bit objekt, ki ga slikamo ne premaknjen na vseh treh slikah. Te tri slike spravim v program za delanje HDR slik, ampak vec o tem kasneje.

Ce nismo naredili tri slike, ko smo slikali na terenu, lahko tudi kasneje naredimo, tako da v programu za obdelavo slik naredimo tri slike iz ene, tako kot prej naredimo eno podostveljeno eno nad osvetljeno in eno normalno osvetljeno sliko (obicajno +2 blendi,0,-2 blendi). Paziti moramo, da zbirsemo EXIF, ker ce ne bo program za delanje HDR slik zavrnil slike. Tak nacin delanje HDR slik je posebej primeren kadar objekt ni statičen.Za izdelavo HDR slike sem se odlocil za program Photomatix.

Odpremo photomatix in damo HDR-> Generat, izberemo slike iz katerih hocemo naredit HDR in pritisnemo OK.


Ko vam zgenerira HDR, grete pod HDR tam pod Tone mapping, kjer se malo poigramo z nastavitvami in na koncu imamo HDR.


HDR:

Zgoraj je bilo opisano kako naredit HDR sliko iz treh posnektov, lahko jo naredimo tudi iz vec na popolnoma enak nacin.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Lepo narejeno!

Vsec mi je, da si začel pisat vodiče.

BoštjanS pravi ...

super, še morem jaz 1× nekaj takega probat

Anonimni pravi ...

A EXIF je torej razlog, da mi PS in ostali programi težijo, da ni dovolj razpona med fotkami. Hvala za namig, sem skoraj ze z glavo skoz zid krenu ;)

Fotografija so last avtorja, uporaba brez dovoljenja je prepovedana.