četrtek, 22. november 2007

Riž, elektroni in jama.

Danes smo s šolo šli na eksukrzijo v Trst, v planu smo imeli obiskat Rižarno, Sinhrotron ter eno jamo-Grotta gigante.

Voznja z avtobusuom ni bila naporna, ker je skok od Kopra do Trsta bil zelo hiter.

Prvo smo se ustavili v Rižarni, ki je bilo med 2. Svetovno vojno koncentracijsko taborisce. Ni bilo veliko za videt, ker je bol malo se ohranjenega in dostopnega duristom.
Preden je bilo spremenjeno v koncentracijsko taborišče so v objektu luščili riž.


Vhod v Rižarno.

Soba z celicami.

Vhod v Celice.

Po ogledu Rižarne, smo se odpravili v Sinhrotron. Sinhrtron je pospeševalnik delcev, in v svoji kategoriji je najnaprednejsi na svetu. Kljub temu, da je bil ogled zanimiv, ni bilo ni za videt in nic za poslikat.

Po odhodu iz Sinhrotrona je bila na vrsti jama, to sem si pa res hotel ogledat in posnet, drugo je bilo bolj za zraven. Ko smo prišli v čakalnico pred jamo, me je presenetilo neprijetno obvestilce, namreč pisalo je, da ni dovoljeno slikat v jami! Me je že bilo strah, da sem opremo brez veze zraven vlačil, kljub opozorilo sem fotoaparat vzel s sabo.

Sam vhod v jamo je zelo zanimiv, spustiš se nekaj nadstropij dol po stopnicah in pol ugotoviš, da z stopnicami sploh ne bo konca
, namreč v jami je sistem transporta tako narejeno, da se prvo spustiš dol po enih stopnicah in potem po drugih, tretjih itd. in potem storiš enako ko gre navzgor.

Ko smo hodili po stopnicah sem pazil, da sem bil vedno med zanjimi, da me vodič ni videl slikat, kasneje sem ugotovil, da je vodiču vseeno če slikamo in da je ono opozorilo na začetku tam bolj za okras kot za kaj drugega. Verjetno nas je pustil slikat, ker smo slikali brez flasha.

Na koncu nas je še presenetil čuvaj ;).

Verjetno ste opazili novo predlogo, dal sem jo da malo popestri izgled. V prejšnem postu sem napisal, da bom zacel pisati v Angleščini na blogu, nobenemu ideja ni bila vsec in zato bo vse kar v Slovenscini.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Črno-bela fotografija mi je všeč.

Jamse so lepe, vendar je to ze vse videno.

Anonimni pravi ...

super! tudi meni je B&W fotka najača :)

Fotografija so last avtorja, uporaba brez dovoljenja je prepovedana.