torek, 16. september 2008

Širok kot, ozek dof - zanimiva kombinacija

Zadnje dni je bolj malo sonca, ampak ga je bilo dovolj, da sem ga lahko ujel... Poskusil sem novo stvar, slikat ubistvu čist pri tleh, da bi dobil zanimivo perspektivo. Že nekaj časa imam pri sebi en Sigmin objektiv, ki ga redko uproabljam in sem si domislil nov način kako ga koristit. Moram povedati, da so rezultati zanimivi, dobil sem zanimivo perspektivo pri sirokem kotu in ozek dof. Precej nenavadna kombinacija. Gre pa za Sigmo 20mm f/1.8. Vse slike so bile posnete pri f/1.8.

Dejansko sem ugotvil, po več kot dveh letih lastništva tega objektiva, da je zelo uporaben :). Daje možnosti za zelo zanimive perspektive in posledično kreativnih načinov fotografiranja. Drugače pa seveda ni nuja biti na tleh, za taksno perpektivo, namrec opcij kako to izkoristit je veliko. Me pa zanima kako se bi tole obneslo na Full frame-u; ožji dof, in še širši kot. Hmm ne bi bilo slabo.Drugače pa ja, jesen je na primorskem že krepko na poti in ne bo rabila več dolgo, da pride. Kostanja je že veliko na tleh, čeprav večinoma zaradi vetra. Drugih znakov, ki bi nakazovali jesen je pa še bolj malo, užitne gobe še niti ene nisem opazil (za to je verjetno krivo moje slabo poznavanje gob) in tudi barvitega listja še ni veliko.

Ste opazli, kolk enih odbojev ima ta objektiv, poleg klasicnega flare-a je še polno nekih črtic, nekaterim to ne paše najbolj, samo meni je pa všeč :).

7 komentarjev:

Primož Vintar pravi ...

super fotke, men so tut tele črtice kul.

Anonimni pravi ...

Na koncu še maš srečo, da ga nisi uspel prodati :) Mi je pa na splošno ta fotografija zelo všeč (širok kot in odprta zaslonka. Tudi mene ta flare ne moti. Nasprotno mi je zelo všeč.

Žiga Mihelčič pravi ...

men sta teli2 s kostanjem noro dobri!:)

Peter Atanackov pravi ...

Hvala za komenatarje, ja res sem imel srečo, da ga nisem prodal :).

Anonimni pravi ...

Se strinjam s predhodniki. Super so vse.

Lenart Senica pravi ...

Evo, to je to. :)

Peter Atanackov pravi ...

Hvala obema za komentar.

Lenyn; zdej vem zakaj hoces 30mm f/1.4 :).

Fotografija so last avtorja, uporaba brez dovoljenja je prepovedana.